PRESSEUROP.EU

Ce ziare, reviste etc vor fi incluse pe site ?

Presseurop va monitoriza zilnic circa 250 de publicaţii, printre care Le Monde, Le Figaro, Financial Times, The Economist, Washington Post, Corriere della Sera, FAZ etc…

Cum se va proceda cu privire la drepturile de autor ?

Vor fi publicate sau arhivate doar articole din ziare pentru care s-au semnat contracte privind drepturile de autor. Posibilitatea de a arhiva articole poate varia de la o publicaţie la alta, în funcţie de contractul privind drepturile de autor.

Există 2 tipuri diferite de contracte privind drepturile de autor: circa 50 de contracte anuale, iar restul sunt contracte la cerere.

Dacă un articol e considerat a fi interesant, va fi folosit în mod automat, dacă provine dintr-un ziar pentru care există un contract privind drepturile de autor. În caz contrar, se va folosi contractul privind drepturile de autor la cerere.

Cine va selecta articolele ?

Articolele vor fi selectate de Presseurop.

Există o reţea de jurnalişti freelance în mai multe ţări, care monitorizează cele 250 de titluri, la care se adaugă 10 jurnalişti angajaţi permanent (şapte în Paris şi câte unul în Varşovia, Lisabona şi Roma). Fiecare jurnalist angajat permanent e responsabil pentru una dintre cele zece limbi ale portalului. Traducerile sunt făcute de traducători profesionişti şi revizuite de jurnalişti, care pot face comentarii etc. Redactorul şef şi redactorul adjunct au ultimul cuvânt în ceea ce priveşte selecţia. Ei sunt cei care scriu de obicei editorialele.

Care este componenţa grupului ?

Grupul cuprinde patru nume: Courrier International, Internazionale, Internacional şi Forum, care deţin răspundere individuală şi în mod solidar. Deşi grupul principal de jurnalişti se află la Paris, coordonarea activităţii editoriale este împărţită între diverşi membri şi toate deciziile privind subiectele (inclusiv cele privind finanţele şi noii membri) sunt luate în comun.

Pot să se alăture şi alţii ?

Da, este o reţea deschisă.

Grupul deţine libertate editorială deplină ?
Da.

Leave a Reply