SBA

Gunter Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru intreprinderi si industrie: „Intarzierile efectuarii platilor de catre administratiile publice nu mai trebuie sa fie tolerate. Propunerea de astazi da un impuls puternic pentru depasirea crizei economice, contribuind la evitarea unor noi falimente si imbunatatind fluxurile de numerar ale intreprinderilor, pentru a consolida competitivitatea acestora pe termen lung.“

Modificarile propuse reflecta importanta efectuarii la timp a platilor catre intreprinderi, in special catre IMM.
• Ca regula generala, autoritatile publice trebuie sa isi plateasca facturile in termen de 30 de zile, in caz contrar fiind obligate sa plateasca dobanzi, o compensatie pentru costurile de recuperare si o compensatie forfetara de 5% din suma datorata, care se aplica din prima zi de intarziere. In anumite cazuri, justificate in mod corespunzator, termenele de plata pot fi prelungite.
• Libertatea contractuala va fi respectata in relatiile intre intreprinderi dar, in caz de intarziere, acestea vor avea dreptul sa solicite dobanzi pentru intarzieri in efectuarea platilor si o compensatie pentru costurile de recuperare.
• Regulile referitoare la contractele extrem de inechitabile au devenit mai stricte.
Aceasta propunere vizeaza imbunatatirea fluxurilor de numerar ale intreprinderilor europene, care sunt deosebit de importante intr-o perioada de recesiune economica. De asemenea, ea are drept obiectiv favorizarea bunei functionari a pietei interne, prin eliminarea obstacolelor in calea tranzactiilor comerciale transfrontaliere cauzate de intarzierile in efectuarea platilor.
Aceste obiective se vor realiza prin punerea la dispozitia creditorilor a unor instrumente care sa le permita sa isi exercite pe deplin si in mod eficient drepturile in caz de intarzieri in efectuarea platilor, precum si impunand masuri specifice administratiilor publice, care sa le descurajeze sa recurga la plati intarziate.
Pentru mai multe informatii:
http://ec.europa.eu/enterprise/regulation/late_payments/index.htm
Small Business Act:
http://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/sba_en.htm#ff3
Sursa: Revista “Afacerea”: www.ccib.ro

Leave a Reply