Agricultura ecologica

Agricultura ecologica finantata de guvernul elvetian

Guvernul elvetian finanteaza cu doua milioane de euro doua proiecte din sectorul agriculturii ecologice din Romania, informeaza Agerpres citand o declaratie recenta a Marinelei Ivan, director de programe in cadrul Ambasadei Elvetiei la Bucuresti, facuta cu ocazia unui seminar privind promovarea produselor ecologice.
„Unul dintre proiecte se refera la dezvoltarea durabila a exporturilor de produse ecologice iar cel de-al doilea vizeaza exclusiv certificarea organica in Romania. Pe ambele proiecte, contributia guvernului elvetian se ridica la circa 2,2 milioane euro, cate 1,1 milioane euro pe fiecare proiect“, a precizat Ivan.
 Primul proiect se deruleaza in colaborare cu mai multi parteneri – MIMMCMA, Ministerul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale (MAPDR), asociatiile Bio-Romania si Bio-Terra, Institutul de cercetare elvetian FiBL, care ofera activitati de consultanta, precum si cu alte asociatii neguvernamentale implicate in agricultura ecologica.
Romania a exportat in 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane de euro, peste 80% din produsele exportate fiind materie prima (cereale, fructe de padure, miere). In prezent, in Romania sunt inregistrati aproape 4.200 de operatori care functioneaza in agricultura ecologica, 89 dintre acestia fiind procesatori si comercianti.
Potrivit datelor MAPDR, suprafata cultivata in sistem ecologic este estimata la 220.000 de hectare pentru 2008, comparativ cu 190.000 de hectare in 2007.
In ceea ce priveste consumul de produse ecologice pe piata interna, acesta este, la ora actuala, extrem de scazut, de sub 1%, tinta oficialilor romani pentru 2013 fiind de 5% in privinta consumului si 750.000 de hectare cultivate.
Pe plan european, Italia este pe primul loc in ceea ce priveste culturile ecologice, iar cea mai mare piata o detine Germania, Austria si Franta fiind pe pozitiile 3 si 4.
In 2007, la nivel mondial, suma incasata pe piata produselor ecologice s-a cifrat la 46 miliarde de dolari, suprafata cultivata depasind 32 milioane hectare.
 
Sursa: Revista “Afacerea” : www.ccib.ro 

Leave a Reply