Alegeri PE Iunie 2009

Se doreşte astfel ca interesul pentru alegerile europene să crească începând din aprilie, când  elementele acestei campanii vor fi vizibile în diferite state membre. De asemenea, dezbaterile politice se vor intensifica în ultimele săptămâni dinaintea alegerilor. Estimări mai clare ale intenţiilor de vot sunt aşteptate în această perioadă.

În ceea ce priveşte aspectele politice, persoanele care au răspuns întrebărilor sondajului s-au arătat interesate în special de aspectele economice: preocupările cele mai mari sunt legate de şomaj (57%), urmat de aproape de creşterea economică. Alte aspecte preocupante sunt inflaţia şi puterea de cumpărare, ca şi securitatea pensiilor. Dintre aspectele non economice, primul loc între preocupările respondenţilor îl ocupă infracţionalitatea (29%), urmat de aprovizionarea energetică (27%) şi schimbările climatice (26%).

În România, creşterea economică este pe primul loc între preocupările respondenţilor (65%), urmată de şomaj (49%) şi de inflaţie şi puterea de cumpărare (43%). Siguranţa alimentară îi preocupă de asemenea în mod special pe români (35% faţă de 23% – media europeană).

 

Leave a Reply