Eticheta ecologica


Propunerea initiala a Comisia prevede aplicarea regulamentului si asupra produselor alimentare, inclusiv celor de pescuit si acvacultura. Deputatii au pus sub semnul intrebarii aceasta abordare, solicitand Comisiei sa efectueze studii suplimentare privind fezabilitatea criteriilor ecologice in cazul produselor alimentare.

Avand in vedere caracterul voluntar al etichetei si asteptarile ridicate ale consumatorilor fata de calitatea produselor care afiseaza floarea de pe eticheta ecologica, eticheta ecologica nu poate fi acordata produselor ce contin substante, preparate sau amestecuri clasificate drept foarte toxice, toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.

Potrivit eurodeputatei PSE Rovana Plumb, “deoarece multi agenti economici sunt nemultumiti de durata lunga a procedurii de aprobare a criteriilor si rapida uzura morala a acestora, odata aprobate, s-au introdus modificari privind aprobarea lor (interval maxim 180 zile intre finalizarea evaluarii si aprobare, o procedura de revizuire simplificata si scurtata pentru modificari neesentiale ale criteriilor) precum si un nou sistem de acordare a etichetei”.

Raportul PE a fost adoptat cu 633 voturi pentru si 18 impotriva.

Sursa: EurActiv: www.euractiv.ro

Leave a Reply