FSE

“Practic, totul se va desfasura in format electronic, fara maldare de hartii, fara a trebui sa mai strabati jungla birocratiei. Reprezentantii intreprinderilor vor introduce datele in cererea de finantare, o vor trimite electronic si aceasta va fi evaluata dupa criteriul-primul venit, primul servit. Astfel, nimeni nu trebuie sa astepte cine stie ce termene limita”, a spus Sarbu. Acesta sustine ca pentru completarea unei cereri de finantare, este nevoie de cel mult trei ore, iar evaluarea va dura cel mult 30 de zile. Dupa evaluare, societatea va primi raspunsul tot in format electronic si, daca este pozitiv, va putea semna actele.

Totusi, unele acte vor trebui trimise prin posta. “Sunt declaratiile managerilor care trebuie trimise prin posta. Cand vom avea varianta semnaturii electronice, nu va mai fi nevoie sa fie trimise prin posta”, a declarat Alexandru Petru Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Noile scheme de finantare au in vedere reducerea efectelor crizei economice si contin trei regimuri de ajutor: angajarea de noi salariati, formare profesionala si imbunatatirea conditiilor de munca. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, vor fi subventionate pe langa crearea de noi locuri de munca, angajarea de personal pe locurile vacante.

Prima componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social Europeana vizeaza subventionarea salariilor noilor angajati cu cel putin 50%. Suma destinata acestei componente se ridica la 61 de milioane de euro. Din subventia totala pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, cele 61 de milioane de euro, 32 de milioane de euro vor fi alocate angajarii persoanelor din mediul rural.

A doua componenta este formarea profesionala a angajatilor pentru care vor fi alocate 56 de milioane de euro.

A treia componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social European este subventionarea investitiilor facute de intreprinderi pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca. In aceste cazuri, ajutoarele se ridica la 25 de milioane de euro.

Pentru subventionarea locurilor de munca si formarea profesionala, cererea de finantare poate sa aiba valoarea minima de 10.000 de euro si maxima de 2 milioane de euro. In privinta cererii de finantare pentru sanatate si securitate in munca, valoarea va fi de minim 10.000 de euro si maxim 20.000 de euro. O intreprindere poate solicita subventii pentru toate cele trei scheme, suma maxima de care poate beneficia fiind de 4,2 milioane de euro.

Ministrul muncii a mai anuntat ca la sfarsitul lunii mai, vor fi lansate si alte finantari din Fondul Social European, acestea vizand modernizarea si deezvoltarea educatiei si formarii profesionale, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, calificarea /recalificarea, dar si promovarea adaptabilitatii intreprinderilor, respectiv, promovarea masurilor active de ocupare si incluziune sociala a grupurilor vulnerabile, asigurand astfel egalitatea de sanse pe piata muncii.

Sursa: EurActiv www.euractiv.ro

 

Leave a Reply