Schimbari climatice

Schimbarile climatice ameninta speciile

simbol ale Planetei

Acum 30 de ani, nimeni nu si-ar fi putut imagina o lume fara pinguini, fara recifuri de corali sau fara testoase marine. Astazi, acest scenariu sumbru devine tot mai realist, mai ales din cauza activitatii umane. Stingand lumina pe 28 martie, ne exprimam si preocuparea pentru speciile aflate in pragul disparitiei.

Incalzirea globala va fi principalul factor care va provoca disparitia unor specii, in decursul acestui secol, spun specialistii. Amenintarea este cu atat mai mare pentru speciile ale caror populatii au fost deja reduse drastic de activitatea umana. 

WWF (World Wide Fund for Nature) lanseaza, in cadrul campaniei internationale Earth Hour 2009, raportul „Climate Change and Species”, privind speciile pe care impactul schimbarilor climatice le ameninta cu disparitia. Studiul prezinta 10 studii de caz, cu  speciile cele mai amenintate de pe glob, detaliind cauzele principale ale declinului populatiilor acestora in diverse zone de pe glob.

Pentru specii precum urangutanul, tigrii si balenele, care au fost supuse riscului de disparitie in ultimele decenii, schimbarile climatice pot reprezenta sfarsitul. Sase dintre cele sapte specii de testoase marine se afla in pericol, la fel ca si o treime din populatia de canguri din Australia, din cauza fragmentarii habitatelor, a vanatului ilegal, a comertului necontrolat si a dezvoltarii economico-sociale nesustenabile.

„Acesta nu este un viitor pe care sa-l putem accepta”, a declarat directorul WWF International, James Leape. „Oameni, companii si guverne trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a tine piept schimbarilor climatice si a reduce impactul asupra ecosistemelor de care noi toti depindem. Nu e tarziu sa oprim extinctia, dar trebuie sa actionam imediat!”

Ursul polar- simbol al mediului arctic, ursul polar este acum si simbolul impactului catastrofal pe care incalzirea globala il are asupra planetei. Se preconizeaza ca, in ritmul pierderilor actuale, populatia de ursi polari va disparea definitiv in nu mai putin de 75 de ani.
Tigrul Bengalez – in ultimii 1000 de ani, populatia de tigri a scazut cu 95%, ajungand astazi la 4000 de exemplare. Trei subspecii au disparut definitiv, iar alte patru  nu au mai fost observate in mediul salbatic in ultimii 25 de ani.
Recifurile de corali- In 1998, 16% dintre populatia globala de corali a disparut, in urma unui fenomen de albire. Se estimeaza ca, pana in 2060, se vor inregistra pierderi masive de corali, astfel ca, in cateva zeci de ani, 80% dintre ei ar putea muri.
Cangurii - 11 dintre cele 12 specii de canguri din Noua Guinee sunt sub amenintare, dintre care 4 sunt in pragul critic.
Balenele si delfinii- Pe masura ce oceanele se incalzesc, speciile de balene si delfini sunt nevoite sa se adapteze unui habitat diferit.
Multe dintre ele nu reusesc sa se adapteze noului mediu de viata, ceea ce le pune in pericol supravietuirea. 9 dintre cele 15 specii de balene sunt astazi amenintate cu disparitia.
Pinguinii- Se estimeaza ca, in anumite colonii, numarul pinguinilor a scazut cu pana la 66%, din 1983. Temperatura globala in continua crestere , dar si diminuarea stratului de gheata de la poli reprezinta pentru populatiile de pinguini o adevarata lupta pentru supravietuire.
Testoasele marine- Cinci din cele 7 specii de testoase marine sunt fie amenintate, fie chiar in pragul critic de amenintare. Principala cauza o constituie temperaturile in continua crestere, care afecteaza profund ciclul de viata al acestei specii.
Urangutanii- In ultimii 10 ani, populatia de urangutani a scazut cu 30-50%. Astazi, mai putin de 80.000 de urangutani  traiesc in mediul salbatic. Principalele cauze ale diminuarii sunt incendiile si lipsa hranei, ambele cauzate de cresterile de temperatura.
Elefantii africani- Studiile predictive arata ca tarile africane sunt mai vulnerabile la schimbarile climatice decat oricare alt teritoriu de pe glob, ceea ce are consecinte grave asupra biodiversitatii continentului. Specia de elefanti africani se confrunta deja cu o criza severa de apa si hrana, determinata de cresterile de temperatura.
Pescarusii- Populatiile de pescarusi au fost deja reduse drastic prin activitatile umane, cu precadere pescuitul masiv. Ciclul de viata al pasarilor, in general, si al celor migratoare in mod deosebit, depinde foarte mult de conditiile climatice.

WWF colaboreaza, peste tot in lume, cu guverne, comunitati si companii, dar si cu alte ONG-uri, pentru a reduce amenintarea asupra speciilor. Dar viitorul acestor specii depinde, de fapt, de un efort global. Suntem cu totii, intr-un fel sau altul, vinovati pentru schimbarile climatice, pentru ca toti suntem consumatori de energie.

2009 este un an crucial pentru politicile de clima, prin desfasurarea conferintei Natiunilor Unite de la Copenhaga. In luna decembrie, liderii mondiali se vor reuni la Copenhaga pentru a stabili un acord global privind combaterea schimbarilor climatice. Earth Hour este o oportunitate pentru noi toti de a ne uni fortele si de a transmite un mesaj comun care sa creasca sansele adoptarii unui acord puternic.

Pe 28 martie, la 20.30, oameni si institutii din toata lumea vor stinge lumina pentru o ora. Ora Pamantului. Prin acest gest global, WWF spera sa creeze o platforma prin care fiecare dintre noi isi poate face auzita vocea. Romania face parte din tarile participante la Earth Hour, cu 7 orase inscrise: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Tulcea, Cluj Napoca si Botosani.

Sursa: WWF, Euractiv: www.euractiv.ro (aici gasiti si raportul „Climate Change and Species”)

Leave a Reply