Dr. Consumatorului

Etichetarea alimentelor: aflati ce mancati!

Cetatenii europeni ar trebui sa stie exact cu ce se hranesc. Deputatii europeni au cerut ca pe etichetele alimentelor sa fie specificate originea produselor si locul in care acestea au fost procesate. De exemplu, consumatorii trebuie sa stie ca o parte din puii ambalati in Regatul Unit sunt crescuti in Thailanda.

Parlamentul European cere ca pe etichetele tuturor alimentelor sa fie specificate originea ingredientelor principale si a materialelor prime folosite in procesarea acestora. Raportul privind asigurarea calitatii alimentelor a fost redactat ca reactie la Cartea Verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole.

Consumatori mai informati

Un alt exemplu de alimente care se vor supune noii legislatii este ciocolata belgiana. Ingredientele principale ale acesteia provin din Coasta de Fildes (cacao) si din Burkina Faso (nucile de cocos).

„Consumatorii stiu acum mai multe lucruri despre impactul agriculturii asupra dezvoltarii durabile, mediului inconjurator, calitatii alimentelor, biodiversitatii, desertificarii si bunastarii animalelor“, a spus deputata europeana Maria Petre (Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, Romania), autoarea raportului.

Raportul, adoptat cu o larga majoritate: 547 voturi pentru, 37 impotriva si 49 abtineri, vine ca raspuns la Cartea Verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole.

Precizari clare in ceea ce priveste originea produselor

Majoritatea consumatorilor europeni nu sunt suficient de bine informati asupra lantului alimentar, in special in ceea ce priveste originea produselor si a materiilor prime. Din acest motiv se recomanda introducerea unei indicatii obligatorii privind locul de producere a produselor primare, printr-o eticheta indicand tara de origine. Un astfel de sistem ar trebui aplicat si produselor alimentare procesate, indicand originea principalelor ingrediente si materii prime si precizand locul de origine al acestora, precum si locul prelucrarii finale.

Sisteme specifice de calitate ale UE

„Indicatiile geografice” includ atat „denumirea de origine protejata” (DOP), cat si „indicatiile geografice protejate” (IGP). Pentru ca o denumire sa se califice pentru DOP, toate etapele productiei trebuie sa aiba loc, in principiu, in aria geografica vizata, iar caracteristicile produsului trebuie sa se datoreze exclusiv sau in principal originii geografice a acestuia. Pentru ca o denumire sa se califice pentru IGP, cel putin o etapa a productiei trebuie sa aiba loc in aria geografica vizata, iar legatura cu aria in cauza poate fi justificata printr-o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici ale produsului legate de aria geografica.

Raportul PE sprijina instituirea unor sanctiuni drastice care sa descurajeze utilizarea neautorizata a acestor instrumente, astfel incat statele membre sa aiba obligatia de a aplica aceste sanctiuni automat in cazul contrafacerii sau imitarii denumirilor protejate. Deputatii europeni s-au exprimat in favoarea unei simplificari a procedurii de inregistrare a denumirilor de origine, precum si a reducerii timpului necesar pentru aceasta.

Agentia europeana pentru calitatea produselor

Parlamentul European propune infiintarea unei Agentii Europene pentru Calitatea Produselor, care sa colaboreze strans cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Aceasta Agentie va avea competente si in ceea ce priveste cererile din ce in ce mai numeroase parvenite din tari terte in raport cu DOP, IGP si specialitatile traditionale garantate.

Link util:
Cartea verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole: standarde aplicabile produselor, cerinte de productie si sisteme de calitate (RO, pdf)

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/consultation/greenpaper_ro.pdf

Sursa: PE, Euractiv.ro

Leave a Reply