POS DRU

142 de milioane de euro pentru angajarea si formarea lucratorilor defavorizati

Guvernul si Comisia Europeana vor acorda intreprinderilor din Romania un sprijin financiar de 142 de milioane de euro pentru crearea unor noi locuri de munca, formarea profesionala a angajatilor si imbunatatirea conditiilor de lucru.

Finantarile sunt acordate prin Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013″ (POS DRU). Schema generala de ajutor contine trei regimuri de ajutor.

Prima componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social Europeana vizeaza subventionarea salariilor noilor angajati cu cel putin 50%. Suma destinata acestei componente se ridica la 61 de milioane de euro. Din subventia totala pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, cele 61 de milioane de euro, 32 de milioane de euro vor fi alocate angajarii persoanelor din mediul rural Banii vor putea fi acordati pentru angajarea atat a celor cu studii superioare, cat si a celor cu studii medii sau necalificati.

Cuantumul subventiilor se va acorda diferentiat. Vor fi acordate subventii timp de 12 luni pentru salariile noilor angajati care provin din randul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, precum si persoanelor care sunt unici intretinatori de familie, sau au depasit varsta de 50 de ani, sau provin din comunitati rome, ori nu au studii. Pentru cei care sunt in somaj de peste doi ani, ajutorul va fi acordat timp de 24 de luni. Pentru angajarea persoanelor cu handicap, subventia este de 75% din salariile acordate, iar investitiile facute de angajator pentru asigurarea echipamentelor necesare acestor persoane vor fi asigurate integral.

A doua componenta este formarea profesionala a angajatilor pentru care vor fi alocate 56 de milioane de euro. Pentru formarea generala, subventia va fi de 60% din cost, pentru intreprinderi mari, de 70% – pentru intreprinderi mijlocii si de 80% – pentru intreprinderi mici. Pentru formare specifica, subventia fi de 25% din cost pentru intreprinderi mari, 35% – pentru intreprinderi mijlocii si de 45% – pentru intreprinderi mici.

A treia componenta a ajutoarelor acordate prin intermediul Fondului Social European este subventionarea investitiilor facute de intreprinderi pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate si securitate in munca. Vor putea fi decontate cheltuieli cu achizitionarea si montarea diferitelor instalatii, instruirea angajatilor, seminarii de pregatire, brosuri si materiale informative etc.

Subventionarea se va face in urma aprobarii unui proiect de finantare intocmit de intreprindere. Cererea de finantare se va depune la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Valoarea maxima a subventiei este de 2 milioane euro pentru ocupare sau formare profesionala si de 200.000 euro pentru sanatatea si siguranta la locul de munca. Suma este disponibila in urmatorii doi ani, iar data de la care se pot depune cereri de finantare este 30 martie.

Sursa:

Euractiv – www.euractiv.ro


Leave a Reply