Produse traditionale

Magiunul de prune şi borşul cu cimbrişor ar putea fi primele produse tradiţionale atestate la nivel european
 

Magiunul de prune din Argeş, borşul cu cimbrişor de Brăila şi o serie de produse din carne din Vrancea ar putea fi primele produse alimentare atestate la nivel european ca fiind tradiţionale   
 
Reprezentantul Oficiului Naţional pentru Produse Tradiţionale şi Ecologice (ONPTE), Lucia Romanescu a participat la expoziţia de vinuri şi de produse tradiţionale şi ecologice româneşti, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei.
„Magiunul de prune din zona Argeşului, produsele din carne din Vrancea şi borşul cu cimbrişor din Brăila au solicitat atestare pentru a fi considerate tradiţionale pe piaţa românească şi pe cea internaţională”, a afirmat Lucia Romanescu.
Pentru a fi atestate mai uşor, firmele româneşti care fabrică acelaşi tip de produse ar trebui să se asocieze. Este mai simplu ca o asociaţie să obţină atestarea de a produce şi de a comercializa produse tradiţionale, decât parcurgerea unui proces lung în care mai mulţi producători să se lupte pentru acelaşi tip de produs. Înregistrarea produselor tradiţionale româneşti la nivel european ar putea dura aproximativ doi ani. Totodată, atestarea poate atrage după sine impunerea unor taxe firmelor care doresc să fabrice acelaşi produs, a explicat Lucia Romanescu.
La nivel naţional, 1.800 de produse alimentare sunt considerate tradiţionale: 30 % dintre acestea sunt produse lactate, 20 % de panificaţie şi tot 20 % sunt produse din carne.
O parte dintre firmele fabricante de produse tradiţionale şi ecologice româneşti, de vinuri şi de produse alimentare, au participat la expoziţia organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentaţiei, celebrată anual în data de 16 octombrie, de 191 de state ale lumii. Pe platforma din faţa MADR, acestea au expus mezeluri, produse din carne, lactate, produse de panificaţie, fructe, legume, vinuri.
Sursa:AGERPRES
 www.euractiv.ro

 

Leave a Reply