Concurs jurnalisti

Concurs de jurnalism – „Pentru diversitate. Împotriva discriminării

 

Comisia Europeană a lansat ieri, 2 septembrie concursul de jurnalism „Pentru diversitate. Împotriva discriminării”. Pentru al cincilea an consecutiv, sunt aşteptate contribuţiile la acest concurs european care premiază jurnaliştii din presa scrisă şi electronică. Concursul recunoaşte talentul profesioniştilor din sectorul mass-media care contribuie, prin munca lor, la o mai bună înţelegere a beneficiilor diversităţii şi a luptei împotriva discriminării – în funcţie de religie sau convingere, handicap, vârstă, orientare sexuală, rasă sau origine etnică.

Articolele publicate între 1 ianuarie şi 31 octombrie 2008 în presa scrisă sau electronică din Uniunea Europeană pot participa la concurs şi pot fi trimise pe cale electronică. La finalul perioadei de înscriere la concurs, în toate cele 27 de state membre, se vor întruni jurii naţionale pentru a selecta articolele câştigătoare. Dintre cei 27 de câştigători la nivel naţional, un juriu va alege cele mai bune trei articole şi va desemna câştigătorul concursului european de jurnalism. Câştigătorii vor primi premii în valoare de până la 4 500 de euro.

Comisia Europeană atribuie ca şi în anii precedenţi un premiu special unei teme specifice. Premiul special de anul acesta va fi atribuit unui articol care tratează tema discriminării împotriva comunităţii rome. În multe ţări europene, comunitatea romă – care reprezintă în ansamblu cea mai mare minoritate din Uniunea Europeană extinsă – este supusă violenţei rasiale, a discursurilor de ură şi discriminării în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, educaţie, asistenţă medicală şi la servicii publice şi sociale.

Concursul de jurnalism este una dintre iniţiativele Uniunii Europene de a promova o schimbare în atitudini şi face parte din campania de informare „Pentru diversitate. Împotriva discriminării”.

Pagina web a concursului pentru jurnalism:

http://journalistaward.stop-discrimination.info/530.0.html

Sursa şi informaţii suplimentare:

http://ec.europa.eu/romania    

Leave a Reply