Marca inregistrata

Daca va respecta reteta maghiara, tuica ar putea deveni palinka

 

 

Foto: www.euractiv.ro

Daca va respecta tehnologia si normele stabilite de Ungaria, tara care detine marca inregistrata ‘palinka’, tuica ardeleneasca ar avea sanse sa intre pe piata europeana sub denumirea de ‘palinka’.

In urma nemultumirilor exprimate de producatorii romani care nu-si pot comercializa bauturile cu aceasta titulatura, desi folosesc aceeasi tehnologie, a avut loc o intalnire la Sfantu Gheorghe la care au participat sefii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si Oficiului Maghiar pentru Brevete.

Directorul OSIM Covasna, Adelina Stanciu, a declarat ca exista sanse reale ca Ungaria, care pana acum a fost extrem de rigida in problema palincii ca marca inregistrata, sa permita Romaniei sa utilizeze aceasta denumire, insa doar in anumite conditii foarte stricte, legate de materia prima utilizata si procedura de distilare.

Potrivit presedintelui Oficiului Maghiar pentru Brevete, Bendzsel Miklos, in Ungaria se va deschide un Laborator de certificare a produselor, care va da unda verde doar palincii fabricate dupa reteta originala.

Palinca, recunoscuta ca produs unguresc protejat de Comunitatea Europeana, este o bautura din fructe suta la suta naturala, obtinuta printr-un proces de dubla distilare care ii confera taria specifica. Ungurii, acuzati ca au furat marca, s-au aparat spunand ca romanii isi pot omologa bautura sub denumirea de ‘tuica’ si si-au vazut mai departe de treaba, promovand pálinka drept o bautura tipica.

Palinca poate fi un veritabil rival al scotch-ului ori al coniacului.

 

 

Sursa: www.euractiv.ro , Rompres

 

Leave a Reply