Numar de urgenta pentru copii

Numarul de urgenta pentru copii “116″ -

functional si in Romania, din octombrie 2008

 

            Compania Romtelecom, in parteneriat cu Asociatia Telefonul Copilului si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual a obtinut licenta pentru implementarea si asistenta functionarii numerelor unice europene de urgenta pentru copii “116111″, respectiv “116000″. Ambele servicii vor putea fi apelate non-stop, gratuit, 7 zile pe saptamana, atat de copii si parinti din Romania, cat si de vizitatori pe teritoriul tarii noastre pentru reclamatii privind incalcarea drepturilor copilului sau cazuri de copii disparuti.

            In Romania, numarul 116111  va inlocui actualul numar 0800 8 200 200 si va fi operational incepand din luna octombrie 2008, a anuntat Asociatia Telefonul Copilului. Numarul unic european va functiona in paralel cu 0800 8 200 200 timp de un an, apelurile fiind directionate in aceasta perioada catre 116 111.

            Prin intermediul numarului 116 111, oferit gratuit de Romtelecom, Asociatia Telefonul Copilului va oferi sprijin atat copiilor care au nevoie de ingrijire si protectie, copiilor afectati de abuzurile in familie, cat si parintilor lor care au nevoie de consiliere, punandu-i in legatura cu diverse organizatii si resurse. De asemenea, serviciul va oferi copiilor posibilitatea sa-si exprime temerile, sa vorbeasca despre chestiuni care-i afecteaza in mod direct sau sa contacteze pe cineva in caz de urgenta.

Romania se inscrie, astfel, printre primele 11 din cele 27 de state membre ale UE in care numarul european 116 111 este alocat, alaturi de:  Finlanda, Portugalia, Suedia, Ungaria, Grecia, Danemarca, Cehia, Bulgaria, Germania si Slovacia,  potrivit datelor furnizate de Child Helpline International, organizatia internationala care reuneste toate serviciile „telefonul copilului” din Europa.

            La randul sau, prin intermediul numarului 116000, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Focus va oferi servicii de urgenta pentru copii disparuti, preluand apelurile prin care se anunta disparitia acestora si tranferandu-le politiei spre rezolvare. Totodata, la acest numar vor putea primi indrumare si sprijin persoanele in grija carora se afla copilul disparut, ONG-ul implicandu-se  si in desfasurarea investigatiei pentru localizarea copilului.

Potrivit directorului executiv al Centrului, Gabriela Coman, numarul va fi operational la 1 octombrie 2008.
            In prezent, numarul 116000 mai este alocat in 7 tari (Belgia, Grecia, Portugalia, Danemarca, Olanda, Slovacia, Ungaria) si este operational in 2 tari (Grecia si Ungaria).
            Potrivit ANRCTI, pentru asignarea numarului scurt pentru servicii armonizate cu caracter social 116123 (linii de asistenta telefonica ce ofera sprijin emotional), nu a fost depusa nicio cerere, numarul ramanand deschis spre alocare.

 

Sursa: www. Euractiv.ro, ANRCTI, Asociatia Telefonul Copilului, Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Focus

Leave a Reply