„Fructe pentru Şcoli“

Comisia Europeană a propus programul

„Fructe pentru Şcoli“ în valoare de 90 de milioane de euro pe an


Comisia Europeană a propus stabilirea unui program la nivelul UE pentru a furniza gratis fructe şi legume elevilor din şcoli. Aceasta este ultima etapă din eforturile Comisiei de a îmbunătăţi sănătatea şi nutriţia, aşa cum prevede „Strategia europeană privind nutriţia, supraponderabilitatea şi obezitatea şi alte aspecte conexe“. Programul „Fructe pentru Şcoli“ vizează încurajarea unor obiceiuri de alimentaţie bune în rândul tinerilor pentru a preveni supraponderabilitatea şi obezitatea, care au implicaţii grave asupra sănătăţii europenilor. Fonduri europene în valoare de 90 de milioane de euro pe an ar asigura cumpărarea şi distribuirea fructelor şi legumelor proaspete în şcoli şi această sumă ar fi asigurată din fondurile naţionale în statele membre care aleg să utilizeze programul. În afară de furnizarea de fructe şi legume gratis, programul le va cere statelor membre participante să stabilească strategii naţionale care includ iniţiative educaţionale şi schimbul de bune practici. Se estimează că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali; mai  mult de 5 milioane dintre aceştia sunt obezi şi se estimează că numărul acestora va creşte cu 400 000 în fiecare an. Îmbunătăţirea nutriţiei poate avea un rol important în combaterea acestei probleme. Propunerea va fi trimisă Consiliului şi Parlamentului European.

        Propunerea pentru programul „Fructe pentru Şcoli“ continuă un angajament luat în timpul negocierilor pentru reforma Organizaţiei Pieţei Comune pentru fructe şi legume în iunie 2007.

       Experţii sunt de acord că o dietă sănătoasă poate avea un rol decisiv în reducerea ratelor de obezitate şi poate reduce riscul unor probleme de inimă serioase, precum boala cardiovasculară şi diabetul de tip 2, mai târziu. Soluţia este consumul de  suficiente fructe şi legume. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o porţie zilnică de 400 de grame de fructe şi de legume de persoană. Majoritatea europenilor nu fac acest lucru şi porţia este în scădere printre tineri. Cercetările au demonstrat că familiile cu  venituri mai scăzute tind să consume mai puţine fructe şi legume. Astfel furnizarea de fructe şi legume în şcoli poate să schimbe situaţia, mai ales în zonele defavorizate.

     Analiza Comisiei asupra politicilor naţionale existente şi consultările cu experţii au demonstrat că beneficiile programului pentru şcoli pot fi crescute dacă furnizarea de fructe este însoţită de măsuri educaţionale prin care copiii sunt învăţaţi care este importanţa obiceiurilor de alimentaţie bune.     

     Comisia oferă 90 de milioane de euro pe an pentru furnizarea de fructe şi legume în şcoli. Guvernele au de ales dacă participă sau nu. Programele ar urma să fie co-finanţate fie 50/50 sau 75/25 în regiunile de convergenţă, unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic. Această sumă nu poate fi folosită pentru a înlocui finanţarea naţională existentă, dar ar încuraja alte iniţiative, fie că acestea sunt legate de programele existente sau creează iniţiative noi.

     Autorităţile naţionale ar trebui să stabilească o strategie naţională împreună cu autorităţile publice de sănătate şi educaţie, implicând şi industria şi grupurile de interese, în funcţie de preferinţele naţionale. Programul ar putea fi demarat incepand cu anul şcolar 2009/2010.

Sursa : http://ec.europa.eu


Leave a Reply