Energie regenerabila

260 de milioane de euro pentru

proiectele de energie regenerabilă

Companiile mici şi mijlocii, dar şi cele mari pot beneficia de cofinanţări europene pentru proiecte de energie regenerabilă în valoare de maximum 20 de milioane de euro, fondurile puse la dispoziţie din bugetul UE şi cel român totalizând 260 de milioane de euro. Banii ar urma să vină în cadrul fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene.

Fondurile de coeziune ale UE pot fi folosite şi pentru proiecte de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare, instalaţii geotermale sau eoliene, iar guvernul României sprijină aceste proiecte. “Fondurile puse la dispoziţie pentru proiecte de energie regenerabilă sunt în jur de 260 de milioane de euro, din care 220 de milioane vin de la UE şi restul de 40 de milioane de la bugetul naţional”, a declarat Cristian Georgescu, manager public pentru politici energetice în Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Valoarea maximă a unui grant este de 20 de milioane, valoarea totală a proiectului neputând depăşi 50 de milioane de euro. Persoanele fizice nu sunt eligibile pentru aceste granturi, iar proiectele nu pot fi încă trimise ministerului spre aprobare, procedura de selecţie urmând să demareze în următoarele săptămâni.

Potrivit obiectivelor de mediu asumate de Uniunea Europeană în 2007, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, România s-a angajat să crească aportul surselor de energie regenerabilă la 24% de la 17,8% cât este în prezent.

În prezent, aportul de 17% energie regenerabilă este asigurat de hidrocentrale, România având acest avantaj natural faţă de alte state UE, iar restul de 7% urmează să fie produs din alte surse de energie regenerabilă – solară, eoliană, geotermală. Pe lângă Dobrogea, sudul Moldovei şi o parte din Carpaţi ar fi zone bune pentru captarea de energie eoliană, ofertele cumulate fiind de 8.000 de megawati.

Sursa: www.euractiv.ro

Leave a Reply